III. HIEL, Anthonij
Van Anthonij Hiel is nergens zijn geboorte- of doopacte gevonden. Waarschijnlijk is die verloren geraakt in zijn geboortejaar, in de tijd dat de r.k. priesters nog geen doopsel mochten registreren. Deze Anthony Hiel trouwde in 1719 met Pieternella Andriessen. Deze Pieternella, dochter van Gerard Andriessen en 1. Elisabeth Neve of 2. Catharina Crieckaert was eerder gehuwd met 1. Jan Willems en 2. Jan Crombeen fs. Cornelis.
Pieternella had een groot aantal broers en zussen. Uit het huwelijk van haar vader met Elisabeth Neve: a. Jan, b. Andries, c. Pieternella, e. Cornelia gehuwd met Jan Hofkeerel (zie Mayken Hiel gehuwd met Andries Andriessen fs. Joris), e. Guilliam en f. Geeraerdt. Uit het huwelijk met Catharina Crieckaert werden geboren: a. Cornelia geboren 1711 en b. Appolonia. Catharina Crieckaert was eerder gehuwd met 1. Jan Willems en 2. Jan Crombeen fs. Cornelis. Uit dit laatste huwelijk Kornelis Crombeen gehuwd met Cornelia Cammaert (geboren 1696 en overleden 16 september 1724), dochter van Pieter Cammaert, meestertimmerman en Maria van der Neck. Anthony Hiel = stiefvader van deze Cornelis Crombeen.
Na het overlijden van Pieternella Andriessen hertrouwde Anthony Hiel in 1724 met Judoca Josina Rosseel, geboren te Graauw in 1705. Zij was dochter van Jan ROSSEEL (landman te Zandberg, overleden 2 oktober 1719) en Berbel VERSTAPPEN. Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren.
Anthonius Hiel komen we in de aktes diverse malen tegen als getuige bij doop en/of huwelijken.
In 1736 overleed Anthony Hiel, nog geen 50 jaar oud. In de rekeningen van de doodgraver (1724-1746, Hontenisse B), staat opgetekend “Anthony Hiel, ex polderio Crucis – Laat na vier onderjarige weezen – 5 poosen geluyt”.
Een eerste aanwijzing van sterke verwantschap met Cornelis, Gijsbrecht en Pieter was het gegeven dat Judoca Rosseel meter was van Judoca Hiel, tweede kind uit het huwelijk van Gijsbrecht Hiel en Apollonia Buijsrogge (22 februari 1737).
Heel toevallig kwamen we er achter dat Anthony een zoon was van Cornelis Hiel en Janneke Piersens. Anthony Hiel was namelijk samen met Francois Broeckaert betrokken bij een twist tussen twee pastoors, Pater Mathias Hinquené, van de Orde van Onze Lieve Vrouw van de Carmel, pastoor van Hontenisse en Pater Theophilus van de Waele, van de Paters Recollecten en pastoor van Lamswaarde. Beide pastoors waren lid van een Bedelorde.
Tot in de 20e eeuw kende men het recht om “op termijn te gaan” van de paters Franciscanen en Capucijnen. Over dat recht nu om voor hun onderhoud te bedelen of, zoals ze toen zeiden “om den Ommeganck te doen” in de Cruijspolder, ging de twist tussen de twee pastoors en tussen de kerkbesturen, want die hadden de zorg voor de financiën.
Om de situatie beter te begrijpen dient men te weten dat de Cruyspolder van oudsher bij Hontenisse hoorde en dat Lamswaarde veel dichter bij de Cruijspolder ligt. Om het recht van Hontenisse op te eisen trok Jan de Nijs, die na de dood van Cornelis Hiel, in 1724, geestelijk vader van de parochie in Hontenisse was geworden, naar Lamswaarde. De pastoor van Lamswaarde had echter als getuigen van dit onderhoud twee pachters uit de Cruijspolder (die waarschijnlijk kerkten in Lamswaarde) te hulp geroepen nl. Francois Broeckaert en Anthonie Hiel en heeft hun getuigenis op schrift laten zetten (R.A. Gent, Bisdom, reeks B no. 2554 (47)).
“Zij verklaeren ende getuygen als dat Jan de Nijs, gheestelijken vader van de eerw. paters Lieve Vrouwe Broeders missionarissen van het district van Hontenisse, is gecommen inde maent Januari 1725 ten huijse van de eerw. paters Recollecten missionarissen van het district van Lamsweerde alwaer wij oock teghenwoordigh waeren, ende heeft gheseijdt dat hij Jan de Nijs uijt cracht van sijn officie ofte deselve paters van Lamsweerde “beliefden den Cruijspolder afte stappen” om sij daer voortaen hunnen jaerlickschen ommeganck te doen, tot het betaelen van den somme die moet gegeven worden voor d’exercitie van den goddelijcken dienst”.
“Waerop den eerw. pater Theophilus van de Waele, missionaris van Lamsweerde heeft gevraeght van den selven Jan de Nijs op wat maniere, ofte met wat motief hij dat vraeghde, uijt den naem van sijn ghemeente, ofte sij dat deden uijt nood ghepraemt sijnde, waerop Jan de Nijs geantwoort heeft alle dese selve woorden: niet uijt noodt maer imandt die wel is soecht noch beter te sijn, ende wij pretenderen den ommeganck te doen uijt reght”.
“Waerop Pater Theophilus heeft gheseijdt dat hij dien Cruijspolder niet ende conde afstappen, ende als hij van hun wat meer ghepraemt wiert dat hij dan daervan kennisse soude geven aen sijne geestelijcke oversten alwaer sij hun reght souden moeten thoonen en proberen”…..
Op zich genomen is zo een ruzietje niet erg belangrijk, maar voor onze stamboom wel. Want na die bijeenkomst in januari laat de pastoor diezelfde twee personen nog een getuigenis schrijven op 13 april, wellicht om die door te sturen aan zijn oversten. Welnu, in dat schrijven staat het bewijs dat Anthonie Hiel de zoon is van Cornelis Hiel, en dat hij geboren is in 1689/90.
Degetuigenis luidt:
“Ick onderschreven Francois Broeckaert, oudt 43 jaeren, hebbe in de maent Januarii 1724 geweest in cautenantie met den eerw. P. Matthias Hinquené L.Vr. Broeder pastor op Hontenisse, denwelcken mij seijde, sprekende van de bedieninge der geestelicke en hunne districten dat de Cruijspolder hun mede toequam ende dat hij die pretendeerden en wilden hebben, met meer nadere omstandigheden, welcken discoersen sijn eerw. op verscheijdene plaetsen en veele persoonen heeft gehoort, onder meer endere teghen onderschreeven Anthonie Hiel oudt 37 jaeren al de selve woorden, die oock vaek van sijn vader Zaliger Cornelis Hiel heeft hooren seghen, wesende in sijn leven geestelijcken vader over hetselve Hontenisse en overleden in de maendt meert 1724, dat gemelden eerw. P. hem dickwils moeijlijck viel en versochte dat hij int werck soude stellen den selven cruyspolder te bringen onder hun district, die hetselve altijdt afsloegh seggende wat sij met de moeilijckheijt van doen hadden daer sij hun fatsoendelijck komden mainteneren, dat sulckx soo langh hij leefden niet en soude gheprobeert worden. Hetwelcke wij verclaeren soo veel ons elck aengaet waerachtig te wesen, hetselve alsoo ghehoort te hebben, bereijt sijnde diesnoodt het selve met eede te bevestighen.
Desen 13 april 1725
ende was onderteeckent
F. Broeckaert/Anthonie Hiel
HIEL, Anthony (Anthonius)
Geboren: ca 1689 of 1690 te Hontenisse
Overleden: 3 december 1736 (ex polderio crucio)
Huwde (1) 29 juli 1719 voor de kerk (rk) te Hulst
Ondertrouw te Hontenisse op 29 juli 1719
Pieternella (Petronella) ANDRIESSEN
Dochter van Ge(e)rard ANDRIESSEN(landman) en van
a. Elisabeth NEVE b. Catharina CRIECKAERT
Getuigen: Egidius Ramts en Anna d’Ooghe
Geboren: voor 1683
Wonende te Ossenisse, Hoogland (1693)
Overleden: 17 juni 1724 te Kruispolder
Pieternella was eerder gehuwd geweest met:a. Jan WILLEMS en b. JanCROMBEEN fs Cornelis.
Uit het huwelijk met Jan Willems werd een dochter geboren
a. Johanna WILLEMS
Overleden: 10 augustus 1761
Gehuwd met David DE BAKKER
Voogd over hun zoon Gerard Willems was Anthony Hiel, behuwd grootvader.
Uit het huwelijk van Pieternella met Jan Crombeen (overleden: 19 augustus 1715) werden drie kinderen geboren:
a. Kornelis CROMBEEN
Geboren: 1697
b. Apolonia CROMBEEN
Geboren: 1700
Gehuwd met Bartholomeus VOSSAERT
c. Elisabeth CROMBEEN
Geboren: 1702.
Voogd over de kinderen was Francois Broeckaert.
Anthonij Hiel was stiefvader over de kinderen uit Pieternella’s eerste en tweede huwelijk.Pieternella nam bovendienhieruit pachtland en een hofstee mee eveneens in de Kruyspolder (&1501/55 + uitkoop). Voogd over de kinderen bij het overlijden van Pieternella waren Bartholomeus Vossaert en Kornelis Crombeen.
Huwde (2): 19 juli 1724 te Hulst
Ondertrouw: 1 juli 1724 te Hulst
Jozina (Judoca) ROSSEEL
Dochter van Jan ROSSEEL (landman te Zandberg, overleden 2 oktober 1719) en Berbel VERSTAPPEN
Geboren: Graauw 1705
Wonende te Burgpolder
Overleden:
Voogd van Jozina Rosseel was Sr. Cornelis Rosseel, oom.
Uit het tweede huwelijk werden geboren:
1.HIEL, Josyne (Josine)
Geboren: 3 juni1725 te Hontenisse, Kruispolder
Overleden:3 december 1736
2.HIEL, Barberina
Geboren: ca 1727 te Hontenisse, Burgpolder
Leefde nog in 1737
3. HIEL, Cornelis
Geboren: 28 maart 1731 te Hontenisse, Kruispolder om 9 uur s’ avonds (doop: 30 maart 1731), wonende onder Hengstdijk
Getuigen Judocus de Blieck en Maria Verdurmen
Overleden: maart 1797 (le 1 Ventose l’an 6) (w.s. op 16 oktober 1797 te Sas van Gent)
Huwde (1): 26mei 1754 te Hulst
Apollonia VERCRUIJSEN (VanKruijsen)
Geboren: Hontenisse 1717
Overleden: 21 oktober 1765/ wonende onder Hengstdijk (of 4 oktober 1762?) (uxor Cornely Hiel)
Het Begrafenisboek Hengstdijk 1730; 1760-1794 vermeldt: “1763 26 Febr. de vrouw van Cornelis Hiel. Laat na 4 onderjarige weesen”
Voogd van de kinderen was Jan van Remoortel.
Huwde (2): 12 november 1765 te Hontenisse
Ondertrouw: 23 oktober 1765 (toestemming Hengstdijk)
Cornelia HARDEWEL (Aardewel, Erdewel, Herdewel) (ex Hengstdijk)
Getuigen Eguidius Buijtaert en Isabella de Schepper
Geboren: te Hontenisse 1748
Wonende te Hengstdijk (1765)
“De bruidegom heeft de weeskamer voldaan; de bruijt toestemminge van hare vrienden”.
Overleden: Hontenisse 12 april 1785
VolgtIII.A
4. HIEL, Jan (Joannes)
Geboren: 15 februari 1733 te Hontenisse, Kruispolder om 7 uur s’avonds
Getuigen: Joannes de Nijs en Judoca de Reijck(e)
Overleden:
5. HIEL, Maria Anna
Geboren: 26 februari 1735 te Hontenisse, Kruispolder om 3 uue s’nachts
Getuigen: Claudio Verschueren en Petronella Andriessen
Overleden: zij leefde nog in 1796 (Volkstelling jaar IV – 60 jaar oud was ze toen)
Net zoals de namen van de drie broers Gijsbrecht, Cornelis en Pieter, komen we in de Everinge Boeken van Ossenisse en Hontenisseook regelmatig de naam tegen vanAnthony Hiel. Volgens Verpachting Domeijngronden pachtte Anthonij in 1725 een hofstede in de Oostvogelpolder met 13 gemeten land.
Volgenshet Everingeboek van Hontenisse, Hulsterambacht No.
Volgens hetzelfde Vereveningsboek in 1727 pachtte Anthony namelijk een boerderij van 155 gemet (= ca
Anthony Hiel(e) werd in 1718 voogd over de kinderen van Jan Andriesse(n) fs. Gerards (landman) en a. Maria Anna (de) Backer resp. b. Maria Coolse (Koolse).Anthonij werddaarnaast op29 juli 1720 samen met Jan Maes voogd over de kinderen/wezen van Martinus van Beveren en Josijntien de Decker.
De kinderen waren a. Anneken van Beveren gehuwd met Bartholomeus Vossaert f. Bartholomeus, b. Joosdokus van Beveren en c. Anthony van Beveren. In 1725werd Anthony Hiel namens hen tevens voogd over5 gemeten land plus een “hofstedeke” in de Schaperspolder.
Bij het overlijden van Anthonij werdzijn halfbroer Gijsbrecht Hiel, voogd overde kinderen Barberina (1727), Cornelis (1731), Joannes (1733) en Maria Anna (1735).De weduwe Judoca Hiel-Rosseel trouwt in 1737 met Francies Broeckaert en blijft met haar vier kleine kinderen op de boerderij wonen. Het Everinge Boek geeft in 1738 op folio 200 als volgende pachter namelijk Francies Broeckaert. Deze Francies is een zoonuit het eerste huwelijk van Francois Broeckaert sr. met Janneken de Backer. Als Janneken de Bakker overlijdt trouwt Francois Broeckaert op 16 januari 1718 met Apollonia Hiel, zus van Anthonius Hiel. Hetzelfde Trouwboek van Hontenisse (NH) vermeldt bovendien het huwelijk van Apollonia Hiel, wed. Francois Broeckaert, wonende te Kruijspolder en Joost Lemsens, j.m. wonende te Stoppeldijk en geboren te Hontenisse. Dit huwelijk is gedateerd 20 juni 1728.
Jozina Rosseel huwde (2) op 8 september 1737
Francies BROECKAERT
Zoon van Francois BROECKAERT en Janneke de Backer.
(Zijn vader Francois hertrouwde met Apollonea HIEL, zus van Anthonius HIEL).
Getuigen bij dit huwelijk waren: Cornelius Wellincx en Cornelia Bal.
Geboren: ca 1711 te Hontenisse
Landman
Uit dit huwelijk werden 6 kinderen geboren:
a. Drisijna BROECKAERT
Geboren: 12 oktober 1738 Kruijspolder
Getuigen: Petrus Keppens en Drisijna Broeckaert
b. Geerards BROECKAERT
Geboren: 23 december 1740
c. Joanna BROECKAERT
Geboren: 22 augustus 1743
Getuigen: Gisbertus Hiel en Bartholomea van Hesbroeck
d. Judoca BROECKAERT
Geboren:
e. Elisabeth BROECKAERT
Geboren: 29 november 1745
f. Joannes BROECKAERT
Geboren: 2 oktober 1746
IIIA.HIEL, Cornelis
Geboren: 30 maart 1731 te Hontenisse, Burgpolder
Getuigen: Judocus de Blieck en Maria Verdurmen
Wonende onder Hengstdijk
Overleden: maart 1797 (le 1 Ventose l’an 6) (waarschijnlijk op 16 oktober 1797 te Sas van Gent)
Huwde (1) 26mei 1754 te Hulst
Apollonia VERCRUIJSEN (Verkruysen, Verkruyse, VanKruijsen)
Geboren: Hontenisse 1717
Was in 1739 meid op de hofstede van Pieter Zuy
Overleden: 21 oktober 1765/ wonende onder Hengstdijk (of 4 oktober 1762?) (uxor Cornely Hiel)
Het Begrafenisboek Hengstdijk 1730; 1760-1794 vermeldt: “1763 26 Febr. de vrouw van Cornelis Hiel. Laat na 4 onderjarige weesen”
Voogd van de kinderen was Jan van Remoortel.
Huwde (2) 12 november 1765 te Hontenisse
Ondertrouw: 23 oktober 1765 (toestemming Hengstdijk)
Cornelia HARDEWEL (Aardewel, Erdewel, Herdewel) (ex Hengstdijk)
Getuigen Eguidius Buijtaert en Isabella de Schepper
Geboren: te Hontenisse 1748
Wonende te Hengstdijk (1765)
“De bruidegom heeft de weeskamer voldaan; de bruijt toestemminge van hare vrienden”.
Overleden: Hontenisse 12 april 1785
Dat hijin feite de landbouw vaarwel zegde blijkt uit het Register van Akten van Toelating als Ingezetene en van Vergunning tot het Uitoefenen van Neringen en Ambachtenvan het Magistraat Hulsterambacht (No. 123-124). Cornelis kreeg op 29 oktober 1753 toestemming om een winkel te beginnen of zoals het geschreven staat “gepermitteerd om winkel te mogen houden van laken en kruidenierswaren op Groenendijk”. Nog geen jaar later, op 6 mei 1754, wordt hem “akte verleend als herbergier op Groenendijk”.
In datzelfde jaar trouwt Cornelis Hiel met Apollonia Vercruysen, waaruit vijf kinderen werden geboren. Hij verhuist vervolgens naar Hengstdijk. Daar wordt hem op 15 juni 1765 “acte verleend om een herberg en een winkel te mogen houden in zijn huis te Hengstdijk”. Hij leert daar zijn tweede vrouw, Cornelia Aardewel(Hardewel) kennen. Zij trouwen in hetzelfde jaar 1765, en uit dit huwelijk worden nog eens zes kinderen geboren.Daarnaast gaatCornelis zich ook toeleggen op het slachten. Op 13 oktober 1766 wordt “acte verleend om te mogen slachten op de Groenendijk”. Op 28 maart 1768 wordt hem “acte verleend als slachter en herbergier op de Capel te Lamswaarde”. Tenslotte op 18 februari 1775 “acte verleend als slachter en herbergier in de Schaapspolder”. Cornelis bezat aldaar (&227/227).
Uit het eerste huwelijk geboren
1. HIEL, Maria
Geboren: Hontenisse (Groenendijk) 31 mei 1755, half 1 s’middags
Getuigen Joannes de Blieck en Dianna van Campen
Overleden: 10 augustus 1762
2. HIEL, Johannes
Geboren: 14 april 1757 te Groenendijk (Hontenisse), 3 uur s’nachts (doop: 15 april 1757)
Getuigen: Adrianus van Cruijce en Petronella Andriessens
Overleden: 19 juni 1759
3. HIEL, Isabella
Geboren: 17 april 1759 te Hontenisse, 1 uur s’nachts
Getuigen: Franciscus Broeckaert en Isabella Verdurmen
Leefde nog in 1765
4. HIEL, Elisabeth
Geboren: 28 oktober 1760 te Hontenisse, 3 uur s’middags (doop: 30 oktober 1760)
Getuigen: Petrus Janse(n)s en Elisabeth Verdurmen
Leefde nog in 1765
5. HIEL, Jacobus
Geboren: 24 september 1762 te Hontenisse, 7 uur s’morgens
Getuigen: Jacobus Bogaert en Judoca Broeckaert
Leefde nog in 1765
Uit het tweede huwelijk werden geboren:
1. HIEL, Johannes Franciscus
Geboren: 5 februari 1766 te Hengstdijk
Getuigen: Joannes van Waterschoot en Maria Keppens
Overleden: 24 oktober 1838 te Hontenisse
Mandenmaker
Huwde (1) 24 (elders 19) maart 1786 te Hontenisse
Ondertrouw op 8 april 1786
Anna Catharina MEERSMAN (Meermans, Murrei, Miersman)
Getuigen: Joannes Joossen en Mario Baert
Geboren: ca 1744
Overleden: voor 1793
Uit dit huwelijk werden 4 kinderen geboren
Huwde (2): (w.s.) 23 februari 1793
Ondertrouw op 19 januari 1793
Anna Maria HOLEGEM (of Hoolegem, Kolegem))
Geboren: Hontenisse 1761
Overleden: (w.s.) 1797
Huwde (3) 19 maart 1798 (le vingt neuf Ventose de l’an 6), op 45 jarige leeftijd
Marianne (Maria Anna) LAFEBER (weduwe van Joseph JANSSEN)
Ouvriere, arbeidster
Getuigen bij dit huwelijk: Etienne en Pierre van Zwalmen, Pierre de Blok en Jan Baptiste Campens
Dochter van Joseph LAFEBER en Maria STAES
Geboren: Hontenisse 24 februari 1753
Overleden: voor mei 1805
Uit dit huwelijk werd een zoon geboren
Joseph Lafeber trouwde later met Elisabeth Smit (eerste vrouw van Cornelis Hiel,zoon van Pieter Hiel en Elisabeth Cammaert)
Huwde: (4) Hontenisse/Hengstdijk 15 mei 1805 (le vingt-cing Florëal de l’an 13 de
Petronella Dorothea VAN GAVERE(N)
Dochter van Jan Baptiste van GAVERE en Anna Catharina VAN NEVE
Geboren: Hontenisse 20 februari 1766
Overleden: 24 april 1847
Petronella van Gavere was weduwe van Augustinus VERDIKT (eerder weduwnaar van Catharina de Sterk)
Daaruit geboren:
a. Jan Francies VERDIKT
Werkman
Geboren: ca 1785
Overleden: 15 maart 1862 te Hontenisse
Gehuwd met Cornelia DE WEERT
b. Anna Maria VERDIKT
Geboren: 1793
Overleden: 28 januari 1860 te Hontenisse
Stond vermeld als arbeidster, dagloonster
Gehuwd met Cornelis DE MAL
Uit het huwelijk van Johannes Franciscus Hiel en Petronella van Gavere wird nog een zoon geboren
2. HIEL, Judocus
Geboren: Hengstdijk 4 februari 1767
Overleden: 18 oktober 1828 te Ossenisse
Huwde: Hoofdplaat (Municipale IJzendijke) 19 mei 1799 (le vingt Floreal de l’an 7)
Maria Catharina NEVE (Neeve, Neef) (oud 21 jaar)
Dochter van Antony NEEF (Anthony Neve) en Catharina DE SMIT (gehuwd op 25 februari 1770, getuigen: Franciscus Totté en Isabella de Schepper)
Geboren: 1778
Uit dit huwelijk werden 12 kinderen geboren
3. HIEL, Franciscus
Geboren: 11 mei 1773 te Ossenisse (ook wordt genoemd 26 januari 1773 te Hontenisse)
Overleden: 24 mei 1815 te Hontenisse, 5 uur ’s morgens in wijk C no.65
Aangifte: Jacobus Roelands (werkman) en Pieter van Swael (werkman)
Huwde: 15 augustus 1804 (le vingt sept Chemidor de l’an 12 ) te Hontenisse
Antoinette (Antonia) HAME(R)LINCK(Amelinck) 25 jaar
Dochter van Gille d’Adrien HAMELINCK (Adriaen geboren in 1746 en overleden: Stoppeldijk 20 februari 1797) en Cornelia CLAESEN (Geboren ca 1754 en overleden: 9 november 1811 te Hontenisse)
Geboren: 10 mei 1778 Stoppeldijk (Hontenisse)
Overleden: 6 september 1846
Uit dit huwelijk werden 7 kinderen geboren
4. HIEL, Cornelius
Geboren: 24 ? 1775 te Hengstdijk
Overleden:
5. HIEL, Anna Maria (Maria Anna)
Geboren: 26 juni 1778 Hontenisse
Werkvrouwe, wonende te Hontenisse
Overleden: 5 april 1842, 3 uur ’s morgens op 68 jarige leeftijd
Getuigen: Jacobus Hooleghem (echtgenoot 72 jaar, dagloner) en Jacobus Francies Vervaet (dagloner te Hontenisse, 38 jaar, geen bloedverwant)
Huwde: 24 april 1798 te Hontenisse
Jacobus COOLEGEM
Zoon van Jan COOLEGHEM en Maria VAN DORSSELAAR
Geboren: Hontenisse 23 februari
Getuigen: Judocus Jacobus Verbeek en Isabella van Dosselaer
Beroep: tapper, woonde in Hontenisse Wijk D69
Overleden: 21 februari 1855 te Hontenisse
Uit dit huwelijk werden 6 kinderen geboren:
a. Jan Francies KOOLEGEM
Geboren: ca 1799 te Hontenisse
Dagloner
Huwde: 28 mei 1825 te Hontenisse
Judoca MEEREMAN (Merreman)
Dochter van Thomas MERREMAN en Pieternella VERBRUGGEN
Geboren: ca 1801 te Hontenisse
Dagloonster
Overleden: 14 december 1827 te Hontenisse
b. Judocus KOOLEGEM
Geboren: ca 1801 te Hontenisse
Werkman
Overleden: 12 juni 1842 te Graauw
Huwde: 10 september 1822 te Hontenisse
Petronella MEEREMAN
Pakkedraagster-werkvrouw
Dochter van Thomas MERREMAN en Pieternella VERBRUGGEN
Geboren: ca 1797 te Hengstdijk
Overleden: 24 april 1863 te Graauw
Uit dit huwelijk werden 9 kinderen geboren
c. Cornelis (Corneille) COOLEGEM
Geboren: ca 1811 te Hontenisse
Overleden: 10 april 1813 te Hontenisse
d. Pieter Augustinus COOLEGEM
Geboren: ca 1813 te Hontenisse, Arbeider
Overleden:
Huwde: 17 juni 1841 te Graauw
Apollonia DE KERF
Arbeidster-werkvrouw
Dochter van Jacobus DE KERF (cultivateur) en Apolonia LEENKNEGT
(arbeidster)
Geboren: ca 1809 te Graauw
Overleden: 13 oktober 1841 te Graauw
e. Theodorus COOLEGEM
Geboren: 20 maart 1815 te Hontenisse
Huwde (1): 17 oktober 1840
Theresia SABEL
Dochter van N.N. en Jeanne SABEL
Geboren: 15 februari 1813 te Antwerpen
Uit dit huwelijk werden 4 kinderen geboren
Huwde (2): 23 oktober 1878 te Utrecht
Maria KNOOP
Geboren: 1 mei 1830 te Wijk bij Duurstede
f. CornelisKOOLEGEM
Geboren: ca 1822 te Hontenisse, Dagloner
Huwde (1): 11 mei 1844 te Hontenisse
Maria Catharina (Anna Maria) DE RIJK
Dagloonster
Dochter van Cornelis DE RIJK (daglooner) en Cornelia Theresa WALEPOEL
Geboren: ca 1822 te Hontenisse
Overleden: 2 maart 1849 te Hontenisse
Uit dit huwelijk werd 1 zoon geboren
Huwde (2): 18 juni 1851 te Stoppeldijk
Barbarina TAALMAN
Werkvrouw
Dochter van Jan TAALMAN (Daglooner) en Josina VERHOEVEN
(dagloonster)
Geboren: ca 1811 te Stoppeldijk
Overleden: 4 juni 1887 te Stoppeldijk
Uit dit huwelijk werden 3 kinderen geboren
6. HIEL, Jacobus
Geboren: 1 juli 1781